Monday, November 12, 2012

Kobis Ornamental



Kobis ornamental atau nama botaninya, Brassica oleracea selalu menjadi pilihan utama kepada floral designer atau florist yang gemarkan gubahan bunga unik. Brassica oleracea ditempatkan di dalam dua kumpulan berbeza, Capitata group dan Acephala Group. Sekalipun ia sejenis sayur-sayuran dan tergolong dalam genus Brassica, namun ia lebih popular dijadikan pelengkap kepada gubahan bunga kerana warna dan tekstur daunnya. Selain daripada warna ungu, ia turut sedia dalam warna merah jambu, merah dan putih. Suhu memainkan peranan paling penting bagi menentukan kecantikan warna daunnya. Makin sejuk suhu, makin bertambahlah kepekatan warnanya. Memetik laporan daripada British Broadcasting Corporation (BBC), kobis spesies ini (muda) boleh dimakan namun rasanya mungkin agak pahit atau kelat (strong). Untuk pengetahuan semua, tanaman ini berasal dari kawasan pantai Eropah Barat. Jenis Brassica oleracea yang lain adalah kale, brokoli, bunga kobis (cauliflower), kai-lan, German turnip  dan Brussels sprout. Namun setiap satunya adalah dari kumpulan yang berbeza-beza.

0 comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen atau sebarang pesanan untuk peningkatan prestasi Flora Academy. Terima kasih.